Laab Recept – Biefstuk salade uit Laos


Laab is een salade uit Laos die bij speciale gelegenheden wordt gegeten. Laab wordt met verschillende vlees- en vissoorten gemaakt en in de restaurantjes in het hele land vind je versies met kip, rund, witvis en zelfs ingewanden op de kaart. Oorspronkelijk werd Laab met rauw gehakt vlees gegeten. Inmiddels kom je in verband met de hygiene rauwe versies bijna niet meer tegen in Laos. Met dit laab recept zet je een heerlijke biefstuk salade op tafel. Deze salade gaat ook goed met andere aziatische gerechten

Ingredienten
200 gr biefstuk
2 tenen knoflook
2 sjalotjes
theelepel suiker
1 eetlepel vissaus
1 rawit peper of spaanse peper (meer of minder naar smaak)
handje vol munt, grof gehakt
handje vol koriander, grof gehakt
2 lente uitjes, fijngesneden
1 limoen
2 eetlepels sticky rice powder*
paar grote slabladeren
olie om in te bakken
eventueel een halve winterwortel in kleine blokjes

Bereidingswijze:
Hak de biefstuk fijn en meng het vlees met de suiker en de vissaus. Hak de knoflook, rawit en de sjalotjes fijn. Zet een wokpan op het vuur en voeg een flinke scheut olie toe. Bak de knoflook en de sjalotjes lichtbruin. (Als je wortel gebruikt in dit recept voeg je de blokjes nu toe aan de pan)Voeg de gehakte peper toe en bak nog een minuutje. Voeg dan de biefstuk toe aan de hete pan en bak het vlees in een paar minuten gaar.

Laat het vleesmengsel een half uurtje afkoelen en meng het met de munt, koriander, lente-uitjes en sticky rice. Knijp er naar smaak een halve tot een hele limoen over uit en voeg eventueel nog wat vissaus toe.

Leg wat grote slabladeren op een schaal en serveer de Laab met Biefstuk op de schaal.

*Sticky rice powder (Kaokua) maak je door een paar eetlepels kleefrijst een nacht in koud water te weken. Was de volgende dag de rijst goed en laat even drogen. Rooster de rijstkorrels vervolgens in een hete pan tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.

Bereidingstijd 45

Personen 4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *